Тренінг щодо супровіду та безбар’єрність в установах

Фізичні бар’єри та бар’єри спілкування значно знижують якість життя, особливо це стосується взятих під варту та засуджених людей з інвалідністю, адже їхні можливості самостійного життя і задоволення своїх потреб часто вкрай обмежені. Тому створення і підтримання безбар’єрного середовища є важливим завданням персоналу пенітенціарних установ.

11 і 18 травня працівники Пенітенціарної академії України провели онлайн-тренінг «Фізичний супровід та безбар’єрне спілкування персоналу ДКВС із засудженими та ув’язненими з інвалідністю» для 89 представників установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України, виконання службових обов’язків яких пов’язано з роботою з особами з інвалідністю. Захід був ініційований Департаментом з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України у рамках виконання Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні.

З учасниками працювали головний науковий співробітник відділу наукової діяльності та міжнародного співробітництва ПАУ Сергій Волеваха, доценти кафедри психології Академії Ірина Волеваха та Юлія Шарапова, старший викладач кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації Інституту професійного розвитку Олександр Косов, методист відділу формування та супроводу освітніх програм Інституту професійного розвитку Тетяна Ткаченко.

У перший день тренінгу учасники опановували основи безбар’єрності та етики спілкування з людьми з інвалідністю, методи й техніки фізичного супроводу осіб з інвалідністю, виконували вправи на відпрацювання навичок безбар’єрного спілкування й толерантного ставлення. Програма другого дня охоплювала презентації та обговорення виконаних учасниками міжсесійних завдань, обмін досвідом.

Сподіваємось, отримані знання та вміння, а також інструктивно-методичні матеріали стануть у нагоді учасникам тренінгу під час розробки та впровадження заходів зі створення безбар’єрного простору в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.