Дискусійний майданчик щодо кримінальної відповідальності неповнолітніх

Дискусійний майданчик на тему «Проблеми кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх» відбувся в Пенітенціарній академії України 31 травня. Організував і провів захід Садіг Тагієв – в.о. завідувача кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології, доктор юридичних наук, доцент, заслужений юрист України. Учасники дискусійного майданчика – науково-педагогічні працівники кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології юридичного факультету ПАУ та слухачі Академії.

Садіг Тагієв висвітлив окремі питання порядку кримінального провадження неповнолітніх. Також наголосив на необхідності напрацювання пропозицій до законодавства України з урахуванням положень міжнародного та вітчизняного законодавства.

 Під час диспуту з доповідями виступили слухачі Академії, які ознайомили присутніх з тенденціями злочинності неповнолітніх в умовах сьогодення.  

Доцент кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології кандидат юридичних наук Олександр Звенигородський вказав на наявні прогалини у кримінальному законодавстві щодо притягнення до кримінальної відповідальності неповнолітніх, на неузгодженість деяких положень Кримінального кодексу України з положеннями міжнародного законодавства.

Доцент кафедри кандидат юридичних наук Людмила Остапчук зазначила, що в зарубіжних країнах перелік кримінальних покарань для неповнолітніх містить види, донині невідомі кримінальному законодавству України, та запропонувала присутнім висловитися щодо внесення пропозицій до Кримінального кодексу України стосовно видів покарань для неповнолітніх.

Старший викладач кафедри Максим Пузиревський запропонував обговорити питання відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк засудженими неповнолітніми,  акцентував увагу на особливостях призначення покарання неповнолітнім за сукупністю кримінальних правопорушень та вироків.

У процесі дискусії учасники заходу визначили ряд напрямів для подальшої наукової роботи слухачів Академії та науково-педагогічних працівників кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології юридичного факультету ПАУ.