Дискусійний майданчик з працівниками філії ДУ «Центр пробації»

Війна, яку розв’язала рф проти України, змінила наше життя. Щодня ми стаємо свідками зміненої реальності, яка створює нові складні проблеми, що потребують розв’язання, викликають необхідність їх дослідження та знаходження певних відповідальних рішень.

Одним з важливих завдань є пробаційна діяльність, пов’язана з роботою органів пробації з особами, які обвинувачуються в колабораційній діяльності або засудженими за такі злочини. Колабораціонізм як явище підриває національну безпеку України, становить безпосередню загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності, конституційному ладу.

Старші викладачі Інституту професійного розвитку Пенітенціарної академії України Володимир Барахта і Наталія Дудка спільно з працівниками філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області провели дискусійний майданчик на тему «Практичне застосування Методичних рекомендацій щодо індивідуалізації роботи із суб’єктами пробації з числа осіб, які вчинили кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України».

Обговорення мало на меті підвищити ефективність виконання покарань, альтернативних позбавленню волі, щодо суб’єктів пробації, які обвинувачуються за колабораційну діяльність або засуджені за такі злочини, крізь призму соціально-виховних заходів.

Сьогодення потребує дослідження й розкриття розуміння «засуджений – колаборант» не тільки в юридичному аспекті, а й в індивідуально-психологічному та морально-етичному. Засудженим цієї категорії притаманні певні соціально-психологічні особливості, які мають значення для досягнення мети покарання та організації індивідуальної роботи з такими засудженими.

По закінченні дискусійного майданчика вирішили в подальшому залучити до обговорюваної проблематики слухачів Інституту професійного розвитку, які працюють за трудовими договорами в Державній установі «Центр пробації», для надання рекомендацій щодо роботи зі згаданою категорією суб’єктів пробації та подальше застосування на практиці.