Зустріч з Едвардом Сероттою в ПАУ

Наша історія важлива.

У Пенітенціарній академії України відбулась зустріч з Едвардом СЕРОТТОЮ – два насичені дні, сповнені глибоких розмов про важливість збереження історичної пам’яті.

Едвард СЕРОТТА — журналіст, фотограф та кінорежисер, який спеціалізується на єврейському житті в Центральній і Східній Європі, директор міжнародної організації Centropa (США), яка зберігає історію, використовуючи новітні технології і цифрові розповіді, та залучає студентів ХХІ ст. до вивчення єврейської історії ХХ ст. Нині на платформі розміщено вже тисячі свідчень, фотографій, матеріалів.

Сьогодні команда Centropa активно працює над можливістю донести історії українців у світі, розповсюджуючи інформацію про події в Україні та підтримуючи нашу боротьбу в світовому інформаційному просторі.

У рамках зустрічі з директором Centropa в Академії відбувся круглий стіл «Вивчення історії трагедії Голокосту в ПАУ: актуальність, можливості та виклики», до якого доєднались науковці та здобувачі вищої освіти ПАУ, директор Українського центру вивчення історії Голокосту, кандидат історичних наук Анатолій ПОДОЛЬСЬКИЙ; голова єврейської громади Чернігова Олександр ЧЕВАН; представниця єврейського музею «Галіція» (м. Краків, Польща) Вікторія МУДРИЦЬКА.

Цілеспрямоване винищення єврейського народу ХХ ст. знаходить відображення  в контексті тих подій, які сьогодні переживає український народ. Адже Голокост євреїв став наслідком нацистського тоталітарного режиму і диктатури. Уроки трагедії актуальні для України, яка чинить опір рашизму сьогодні.

Пенітенціарна академія України — заклад вищої освіти сучасного європейського зразка, який активно залучає молодь до поширення знань про трагедії минулих поколінь та виховує свідоме й толерантне покоління, яке розуміє неприпустимість у сучасному світі жорстокості й дискримінації.

Про перспективи, які відкривають матеріали Centropa для освітнього процесу в ПАУ, на заході розповіла в.о. ректора Академії, кандидат історичних наук, доцент Юлія ПЕТРОВСЬКА.

Під час круглого столу науково-педагогічні працівники поділилися своїм досвідом використання матеріалів Centropa в освітньому процесі, зокрема:

▪️ Аліна КВІТКА, в.о. начальника відділу наукової діяльності та міжнародного співробітництва, кандидат педагогічних наук, презентувала методику впровадження англомовних матеріалів на прикладі фільму «Повернення до Рівного» на заняттях з англійської мови.

▪️ Алла ПОПРУЖНА, доцент кафедри економіки та соціальних дисциплін ПАУ, кандидат історичних наук, доцент, розповіла про використання методичних і документальних напрацювань Centropa на занятті з соціології девіантної поведінки.

Варто зауважити, що Академія активно долучається до міжнародних проєктів, які надають можливість розповісти світу історії попередніх поколінь українських євреїв. Про результати проєкту «Знати. Дбати. Пам’ятати», який здійснювався в ПАУ у 2021–2023 рр. за підтримки Українського центру вивчення історії Голокосту та The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (Нью-Йорк, США), на заході розповіла Алла ПОПРУЖНА.

У проєкті також взяли участь здобувачі вищої освіти ПАУ: Олег ЮЩУК, Катерина АНТОНЕНКО, Олександр ВОРУШИЛО та Ярослава ВАРЛАМОВА. У рамках заходу молодь презентувала зібрані відеоматеріали свідчень про Голокост, родинні історії, пов’язані з трагедією.  До обговорень та обміну досвідом долучились гості круглого столу.

Унікальності дводенній зустрічі надала авторська екскурсія «Чернігів єврейський», розроблена і презентована помічником ректора Ервіном МІДЕНОМ. Відвідини знакових місць пам’яті нашого міста поглибили відомості про особливості єврейської культури Чернігова та трагедію Голокосту в місті.

Перекладацький супровід візиту здійснювали співробітники відділу наукової діяльності та міжнародного співробітництва: в.о. начальника відділу Аліна КВІТКА та молодший науковий співробітник відділу Римма ШМЕЛЬОВА.

Дякуємо кожному, хто став частиною цього івенту в ПАУ та відкрив для себе цінність формування пам’яті поколінь. Адже уроки трагедії Голокосту – важливий етап самоідентифікації народу, застереження та засіб формування толерантного і правового суспільства.

“Ukrainians now are in the process of learning about themselves:

rethinking their culture, studying history and getting to know themselves.

And you’re doing a great job”, – Едвард Серотта.