В Україні триває акція «16 днів проти насильства»

Щороку з 25 листопада до 10 грудня в Україні, як і в різних країнах світу, відбувається акція «16 днів проти насильства».

Цей період охоплює такі важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Акція «16 днів проти насильства» – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо всіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

Кожна третя жінка у світі зазнає тієї чи іншої форми гендерно зумовленого насильства. За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні 18% жінок і дівчат віком від 15 до 49 років зазнавали насильства з боку партнера.

Існують різні форми гендерно зумовленого насильства: емоційне знущання, фізичне насильство, сексуальне насильство (зґвалтування й інші форми сексуального насильства, пов’язані з конфліктом), вербальне та соціально-економічне насильство.

Якщо людина постраждала від насильства, необхідно звернутися за медичною допомогою до найближчого закладу охорони здоров’я. Якщо потрібна невідкладна допомога, слід зателефонувати на гарячу лінію: 0800500335 і викликати служби екстреної допомоги.

Варто знати інші номери телефонів, які можуть знадобитися в подібних випадках:

1578 – з питань протидії торгівлі людьми;

1588 – з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

0-800-500-335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) та 116-123 (безкоштовно з мобільних телефонів) – із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації;

0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів ) та 527 (безкоштовно з мобільних телефонів) – з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) та 116-111 (безкоштовно з мобільних телефонів) – Національна гаряча лінія для дітей та молоді.