Відкрита лекція в Інституті професійного розвитку ПАУ

Відкриту лекцію для слухачів первинної професійної підготовки начальників відділів охорони кримінально-виконавчих установ провів старший викладач кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації Інституту професійного розвитку Пенітенціарної академії України Олександр КОСОВ 24 листопада. Лекція стосувалася основних питань фізичної, процедурної та динамічної безпеки установ виконання покарань.

На лекції були присутні заступник директора Інституту професійного розвитку ПАУ Володимир ПАРМІНСЬКИЙ, завідувач кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації Крістіна СІРЕНКО, професорсько-викладацький склад, представники відділу організації навчання та методичної роботи та відділу  формування та супроводу освітніх програм Пенітенціарної академії України.

Лектор зосередив увагу слухачів на тому, що фізична безпека в установах виконання покарань охоплює різноманітні фізичні й технічні засоби стримування та контролю: архітектуру тюремних будівель, міцність стін, ґрати на вікнах, двері до житлових блоків, огорожі по периметру, наглядові вежі, замки, камери, системи сигналізації, засоби радіозв’язку тощо.

Процедурна безпека стосується проведення обшуків та оглядів засуджених, території житлової та виробничої зон, транспортних засобів, огляду осіб, які проходять на територію, що охороняється; проведення перевірок наявності засуджених, їх супроводу.

Олександр Косов зазначив, що основну частину динамічної безпеки створюють позитивні взаємовідносини та спілкування між персоналом і засудженими, розуміння й поліпшення соціального клімату, сприйняття особистої ситуації засудженого. 

В умовах війни питання безпеки як основи функціонування кримінально-виконавчої системи України набуває особливого значення. Учасники лекції обговорили основні загрози забезпечення фізичної, процедурної та динамічної безпеки в установах виконання покарань у період воєнного стану. Було наголошено на необхідності реконструкції будівель, облаштуванні сховищ та укриттів для засуджених і персоналу, безперебійного забезпечення енергоносіями всіх електронних систем установ, плану заходів щодо повоєнної відбудови й відновлення установ з урахуванням безпекових вимог; регламентації процедури евакуації засуджених; необхідності роботи щодо повернення засуджених і персоналу установ на підконтрольну Україні територію; сприяння патріотичним настроям серед засуджених задля мінімізації ризиків втечі чи переходу на бік ворога.