Міжкафедральний науково-практичний семінар

Наша метапрофесійний розвиток працівника пробації

Міжкафедральний науково-практичний семінар «Пробація як дієвий механізм у системі виконання покарань» відбувся 1 листопада в Пенітенціарній академії України. Захід, спрямований на реалізацію Стратегії реформування пенітенціарної системи на період до 2026 року, мав на меті обговорення сучасного стану запровадження системи пробації в Україні, надання рекомендацій з удосконалення кримінального, кримінально-виконавчого та кримінального процесуального законодавства у цій галузі.

Організатори наукового заходу директор Інституту професійного розвитку ПАУ Наталія Наулік і науково-педагогічні працівники кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації та кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології Пенітенціарної академії України.

У семінарі взяли участь представники влади, судової системи, правники, представники центру з надання безоплатної правової допомоги, які обговорювали досягнення системи пробації в Україні, що зорієнтована на посилення безпеки суспільства шляхом профілактики правопорушень та виправлення засуджених.

Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, заступник Міністра юстиції України Олена Висоцька зазначила, що пробація як альтернатива короткостроковому позбавленню волі за останні роки довела на практиці свою ефективність, хоча ще продовжують існувати напрямки над якими потрібно працювати. Заступник Міністра зауважила, що важливо не лише вдосконалювати законодавство і пропонувати нові цифрові рішення, а й розширювати знання суспільства про пробацію.

В.о. ректора ПАУ Юлія Петровська підкреслила актуальність і практичну значущість цього семінару, наголосила на важливості продовження активного розвитку і вдосконалення механізмів пробації з урахуванням вітчизняного і міжнародного досвіду.

Про покроковий розвиток інституту пробації, інституційну спроможність, ефективність та плани розширення пробаційних інструментів розповів Олег Янчук, директор ДУ «Центр пробації».

Завідувач кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації Інституту професійного розвитку Крістіна Сіренко зазначила, що Інститут професійного розвитку впроваджує ефективну, гнучку систему підвищення кваліфікації працівників пробації, забезпечує високий рівень їх професійної компетентності згідно з європейськими стандартами, на підставі затверджених Міністерством юстиції України Типових освітніх програм.

Про особливості роботи підрозділів пробації в Чернігівській області, досягнення та актуальні питання розповіли начальник філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області Євгеній Скалюн та представники відділів філії Юлія Мех і Тетяна Кравчина.

Голова Чернігівського районного суду Владислав Кухта зосередив увагу на співпраці судової системи та уповноважених органів з питань пробації, а також впровадженні новації судового процесу – складанні та поданні персоналом пробації досудової доповіді щодо обвинувачених.

Директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко зазначив, що Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги є партнерською організацією, яка тісно співпрацює з уповноваженими органами з питань пробації.

Про реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» в Чернігівській області повідомила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Олеся Пирковська.

На семінарі багато уваги приділили обговоренню належного функціонування в Україні повноцінного інституту пробації, що базується на міжнародно-правових стандартах прав людини; не оминули проблемних питань щодо застосування інституту пробації під час розгляду кримінальних проваджень. Ініціювали обговорення цих питань завідувач кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології ПАУ доктор юридичних наук, Заслужений юрист України Садіг Тагієв і кандидат юридичних наук, доцент Людмила Остапчук.

Підсумовуючи науково-практичний семінар, директор Інституту професійного розвитку Наталія Наулік зазначила, що одним з найважливіших напрямів розвитку кримінально-виконавчої системи є курс на лібералізацію, пошуки покарань, альтернативних позбавленню волі. Тому все більшого значення набуває цивілізований шлях роботи з правопорушниками – у вигляді пробації, що довела свою ефективність у Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та запобігання вчиненню особами повторних злочинів.