Екскурсія історичними місцями Чернігова

Чернігів – старовинне місто давніх історичних переказів та захоплюючих таємниць.
«Душею стародавнього граду» вважається найбільша загадка Чернігова – Болдині гори.

Працівники кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації Інституту професійного розвитку Академії Державної пенітенціарної служби мали можливість відвідати це овіяне легендами місце.

Дивовижну екскурсію провів кандидат історичних наук Вадим БОЙКО.

Впродовж екскурсії академічна спільнота сповна насолодилася казковими краєвидами стародавнього міста з його численними храмами, що споглядалися з Пагорбу Слави, відвідала могили етнографа й фольклориста Опанаса Марковича (чоловіка письменниці Марко Вовчок), байкаря Леоніда Глібова та письменника Михайла Коцюбинського. Цікава та жива розповідь розкрила маловідомі сторінки життя цих визначних постатей української літератури.

Екскурсанти відвідали найбільш визначну пам’ятку Болдиних гір – комплекс колишнього Троїцько-Іллінського монастиря, що складається з 26 пам’яток архітектури національного значення. Перлиною цього ансамблю є Антонієві печери, засновані преподобним Антонієм Печерським більше 950 років тому.

Особливою цінністю для Чернігова є Троїцький собор, що з XVII століття зберігає свою первісну структуру. Винятковістю храму є одна з найвищих дзвіниць в Україні. Троїцький комплекс разом з Введенською трапезною церквою, келіями ченців, духовним училищем і єпархіальним управлінням являють собою неперевершений приклад монастирського будівництва.

Вкотре переконуємось, що багатогранний Чернігів — місто, де є можливість щоденно збагачуватися культурно та інтелектуально.