Літня школа юних правників про права людини в умовах війни

Як захищати права людини та розвивати ефективну судову систему в умовах війни, знаходити баланс між безпековими обмеженнями та захищеністю прав і свобод? Які виклики цифрової епохи трансформуватимуть верховенство права? На ці питання шукали відповіді під час Літньої школи «Реальний суд: роль судової влади у захисті прав людини під час війни та небезпеки», яка відбулась 21–25 серпня у Львові на базі Українського католицького університету за сприяння Програми підтримки ОСБЄ для України.

У Школі від Академії ДПтС взяв участь консультант юридичної клініки Equilibrium Олександр Ворушило.

Навчальний тиждень був насичений різноманітними заходами. До проведення занять залучено провідних українських викладачів і зарубіжних фахівців, зокрема суддів, професорів права та представників міжнародних правозахисних організацій.

Лектори Літньої школи розповіли юним правникам про особливості реалізації права на справедливий судовий розгляд в умовах воєнного стану, а також розібрали зі слухачами практичні аспекти правової аргументації й техніки написання судових рішень. Провели інтерактивну сесію з аналізом практичних кейсів щодо ефективності економічних санкцій проти фізичних та юридичних осіб в Україні. Окреслили проблематику цифрових прав та їх судового захисту, використання штучного інтелекту і його впливу на права людини в цифрову епоху.

Досвід навчання і взаємодія з креативними українськими та зарубіжними професіоналами – це ефективний результат роботи юристів-початківців у Школі. Незабутньої творчої атмосфери додала пізнавальна екскурсія «Львів юридичний».