Науково-практичний семінар до Міжнародного дня прав людини

10 грудня 2019 року на базі Чернігівського апеляційного суду кафедрою кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології проведено науково-практичний семінар «Практичне застосування новел кримінального та кримінального процесуального законодавств», приуроченого до Міжнародного дня прав людини. Модераторами семінару виступили: доцент кафедри, кандидат юридичних наук, майор внутрішньої служби Остапчук Л. Г. та доцент кафедри, капітан внутрішньої служби Карелін В. В.

У проведенні науково-практичного семінару взяли участь: професорсько-викладацький склад кафедри та курсанти Академії. Для участі у семінарі були запрошені: перший заступник директора Державної установи «Центр пробації», доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Яковець Ірина Станіславівна, голова Ради адвокатів Чернігівської області Якуба Галина Олександрівна, судді Чернігівського апеляційного суду, кандидат юридичних наук Баглай Іван Петрович та аспірант Академії ДПтС Висоцька Наталія В’ячеславівна, а також слухач магістратури Академії ДПтС, лейтенант внутрішньої служби Сергієнко Юлія Леонідівна.

Метою проведення заходу був розгляд актуальних питань захисту прав засуджених та осіб, які мають процесуальний статус підозрюваного та обвинуваченого. А також інші питання, пов’язані з реформуванням судової влади, кримінальної юстиції та національного кримінального, кримінального процесуального та кримінально-виконавчого законодавств.

У своєму виступі «До питання вдосконалення кримінального, кримінально-процесуально-виконавчого законодавства у світлі останніх реформ та цілей діяльності Уряду» Яковець І.С. визначила основні пріоритетні напрямки реформування Служби пробації України, а також висловила пропозиції щодо вдосконалення функціонування інституту звільнення від відбування кримінального покарання, інституту досудової доповіді та іншим проблемним питанням, пов’язаним з реформуванням чинного законодавства.

Якуба Г. О. (тема доповіді: «Адвокатура: погляди на судову реформу») визначила особливості діяльності адвокатів в Україні, роль та функції адвоката на всіх стадіях кримінального провадження.

Тагієв С. Р. Захист у кримінальному провадженні: де-факто і де-юре») висвітлив окремі аспекти реалізації правових позицій Європейського Суду з прав людини в судовій практиці України.

Слухач магістратури Сергієнко Ю. Л. розкрила проблематику запровадження в окремих сферах правоохоронної діяльності штучного інтелекту.

Ураховуючи актуальність, організаційно-методичну важливість проведеного заходу, учасники науково-практичного семінару висловили пропозиції щодо встановлення науково-практичних зв’язків між Академією ДПтС, Чернігівським апеляційним судом, Радою адвокатів у Чернігівській області, а також з Державною установою «Центр пробації» Міністерства юстиції України.