Майстер-клас з арттерапії до Всеукраїнського дня психолога

Війна впливає на психічне здоров’я кожного громадянина України. Характерними є типові психічні стани для всіх осіб: стрес, ступор, рухова активність, панічні атаки, нервове тремтіння, плач, агресія, страх через воєнні дії, які відбуваються на території нашої країни. Дезорганізація психічного здоров’я, що відбувається в сучасних реаліях, може спричинити виникнення психічних розладів особистості. Тому одним з пріоритетних напрямків психологічної роботи з курсантами та студентами Академії є профілактика та збереження життя і здоров’я людини, що є найвищою соціальною цінністю. Вказаний напрямок роботи набуває більшої актуальності з урахуванням схваленої Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

З нагоди Всеукраїнського дня психолога та з метою профілактики психічного здоров’я особистості в умовах невизначеності начальник кафедри психології полковник внутрішньої служби Оксана Мірошниченко провела майстер-клас для студентів, курсантів та викладачів академії із застосуванням арттерапевтичної техніки.

Захід мав на меті ознайомлення учасників тренінгу з основами арттерапії як психотерапевтичного методу в роботіз негативними емоціями та переживаннями особистості. Арттерапевтичні заходи передовсім спрямовані на роботу з базовими структурами особистості. Застосування їх у практичній діяльності дає можливість для діагностики та гармонізації особистості, створення умов для оцінки психічного розвитку людини, відчуття дії психологічних механізмів, які дозволяють більш глибоко зрозуміти себе та свій внутрішній світ.

Запропонована техніка може бути використана майбутніми психологами установ виконання покарань та слідчих ізоляторів ДКВС України, а також у разі необхідності персоналом інших служб пенітенціарних установ для роботи з негативними психічними станами, що виникають в осіб, які перебувають в умовах ізоляції та водночас в умовах воєнного стану в державі.

Зустріч пройшла у невимушеній теплій атмосфері з позитивними емоціями.

Кафедра психології,

відділ соціально-виховної та психологічної роботи